ruokaa

Eestiläinen kaali-porkkanasalaatti
 
1 kg keräkaalia
1/2 kg porkkanaa (paprikansuikaleetkin käy)
2-4 valkosipulin kynttä
1/2-1 dl öljyä
1 l vettä
1-2 dl väkiviinaetikkaa
1-2 dl sokeria (ei tarvita välttämättä)
1/2-1 rkl suolaa
1. Raasta kaali ja porkkana. Nosta kattilaan. Suikaloi valkosipulit ja sekoita kaikkien joukkoon öljy. (juustohöylällä tulee aika mehukkaat suikaleet)
2. Kiehauta vesi, sokeri, suola ja etikka. Kaada kiehuva liemi salaatin joukkoon, sekoita ja peitä kannella.
3. Tölkitä jäähtyneenä. Säilytä kylmässä. Salaatti säilyy viikkoja

...... 

Porkkanamuffinssit

12-18 kpl
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl kauraleseitä
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia
(0,5 tl jauhettua inkivääriä)
1 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl (kaura)maitoa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa

Säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jos käytät muffinssipeltiä, voitele kolot. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan öljy. Lisää sitten maito ja hienoksi raastetut porkkanat. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Jaa muffinssitaikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ja koristele tomusokeri-kaakao-sitruunamehu-vesi-seoksella